Print Short Link
Zoom In
Zoom Out

عزت یک ملت را به نتیجه ورزشکاران گره نزنید

يكشنبه 03 مرداد 1400 ساعت 04:11

مشخص نیست چه کسی برای نخستین بار موفقیت یک ورزشکار در میادین بین المللی را به غرور ملی ایرانیان گره زد و از پدیده ای که برد و باخت؛ ماهیت غیرقابل انکار آن است، ماشین تبلیغ و رپورتاژ ساخت.

ورزش در ایران عملا متولی حوزه هایی متفاوت با سایر نقاط جهان است. مسئولیت‌های فرهنگی، اجتماعی و حتی سیاسی که به ورزش ایران تحمیل شده عملا تناسبی با اختیارات و حتی تکالیف آن ندارد. 
المپیک ۲۰۲۰ توکیو با همه مصائب کرونا در حال برگزاری است اما کاروان ورزشی ایران بیش از آنکه طلایه دار اخلاق و امید و الگوی تلاش و مبارزه باشد، درگیر حواشی شده است. 
ذوق زدگی مجموعه عوامل درگیر از یک برد در کنار تلاش های خنده دار برای توجیه یک باخت عملا حلاوت لذت بردن از ماهیت ورزش را از جامعه دریغ می کند. 
مسأله ساده است. هنگامی که عزت و شرف و مانیفست فرهنگی و حتی اقتدار سیاسی یک کشور را به بردهای ورزشی گره می زنیم، در زمان باخت یک جوان ورزشکار نیز ملتی را در هم می شکنیم، حال آنکه چنین رویکرد ذاتا سوسیالیستی در بسیاری از کشورهای جهان منقضی شده است. 
امروزه نخبه های ورزشی به عنوان پدیده های فراملی از محبوبیت فرامرزی برخوردارند و مثلاً هیچکس رونالدو را به خاطر پرتغالی بودنش دوست ندارد یا موفقیت های او را مثل تریبون های داخلی مصداق اهتزاز پرچم کشور پرتغال تفسیر نمی‌کند. 
آری اگر امروز کاروان ورزشی ایران نشاط لازم را ندارد و نتایج نمایندگان ایران در المپیک حال ملت را خوب نمی کند، حتما رویکرد اشتباه ما را نسبت به پدیده ورزش یادآور می شود. 
اگر امروز حتی از بردن نام کیمیا علیزاده در رسانه ملی معذوریم، حتما در بلند خواندن نامش در المپیک قبل دچار اغراق شده بودیم که کسب مدال او را مبین توسعه یافتگی جامعه زنان ایران قلمداد کردیم و از یک دختر ۱۸ ساله الگو ساختیم. 
ورزش این پدیده فراگیر جهانی ماهیتی غیر از سیاست و فرهنگ و ارزش های مذهبی دارد و اگر چه بر تمام این ها اثرگذار است اما تا زمانی که با نگاه ابزاری و نه ساختاری دیده شود، نمی‌تواند به باروری ارزش های نهادینه شده در خود برسد. 
ورزش نه تنها ابزاری برای رویارویی ملت ها و تحمیل برتری آنان نیست، بلکه ساختاری جهت تحکیم دوستی ها، بهره وری اقتصادی، کرامت انسانی و پاسداشت از ارزش های والایی چون سختکوشی، تلاش، تمرین، هدفمندی، احترام به قوانین، برابری، صلح و اخلاق ورزشی است.
بیایید یکبار برای همیشه از نگاه کارکردی به ورزش دست برداریم و اگر یک دختر شطرنج‌باز با حجاب کامل یا بی حجاب در رویدادی شرکت کرد، او را نماینده یک ملت معرفی نکنیم چنان که میلیون ها ورزشکار در جهان مثل هنرمندان و دانشمندان و صنعتگران صرفا خود را نمایندگی می کنند و لزوما معرف هویت یک ملت، کشور یا نظام‌های اجتماعی و سیاسی نیستند.
بیایید از ماهیت ورزش و نه منافع پیش بینی شده آن لذت ببریم. شور و هیجان و مبارزه تا آخرین لحظه شمشیربازان تا همدلی بسکتبالیست ها را فارغ از نتایج ارج بنهیم و بدانیم تداوم رویکرد نتیجه گرایی همواره به تضعیف بنیادی منجر خواهد شد که خود ما آن را به یک برد ورزشی گره زده ایم. چنان که تعداد شکست های تمام کاروان های کشورهای حاضر در المپیک بیشتر از پیروزی‌ها و کسب مدال آنان است.

به قلم: امیرداودکمالی

حضور خسروی‌وفا در نشست منطقه ای آسیای میانه

کسب سهمیه قهرمانی جهان توسط ندا شهسواری

گسست عاطفی تیم ملی فوتبال با جامعه و غفلت دست اندرکاران

کشتی با چوخه در گود زینل‌خان؛ میراثی از پهلوانی و همبستگی مردمی

زمان برگزاری مجمع فدراسیون ژیمناستیک مشخص شد

غول گرجی رییس فدراسیون شد

اعزام کاروان ایران به المپیک دانش آموزی صربستان/ پرچم‌داران کاروان مشخص شدند

دنیامالی: آینده خوبی را برای دوومیدانی متصورم

صعودی در سکوت ؛ وقتی فوتبال دیگر صدای مردم نیست

شکست تیم ملی برابر استرالیا/پایان کار بسکتبالیست‌ها در کاپ آسیا

هدایی به مدال مسابقات پینگ پنگ اسلوونی نرسید

تغییر زمان مسابقات قهرمانی جهان ووشو

چرا صفحه نمایش از ورزشگاه جذاب تر شده است؟

ژاپن و استرالیا حریفان تیم ملی بسکتبال سه نفره ایران در کاپ آسیا

تیم ملی ‌کشتی فرنگی ایران قهرمان آسیا شد

صعود فتوحی به جدول اصلی جام‌جهانی مجارستان/ ۲ ایرانی حذف شدند

انتصاب سرپرست دبیری فدراسیون شطرنج

هدایی به جمع ۱۶ بازیکن برتر فیدر اسلوونی راه یافت

قاب به یادماندنی ورزشی از استاد محمدرضا شجریان

چگونه جورج فورمن BIG GRORGE شد