وزارت ورزش و جوانان به عنوان بزرگترین متولی دو حوزه فراگیر و پایه ورزش و جوانان در کشور دارای کوتاهترین عمر مدیریت در بین وزارتخانههای کشور بوده است.
در طول ۱۴ سال از تشکیل این وزارت خانه، ۸ نفر سکان هدایت آن را بر عهده داشته اند، یعنی میانگین مدیریت در این حوزه کمتر از ۲سال است!
حسن عباسی (وزیر) ۲ سال، رضا صالحی امیری (سرپرست) ۲ماه، محمد شریعتمداری (سرپرست) ۲ ماه، محمد گودرزی (وزیر) ۳ سال، نصرالله سجادی( سرپرست) یکماه، مسعود سلطانیفر (وزیر) ۵ سال، حمید سجادی (وزیر) ۲سال، کیومرث هاشمی (وزیر) یکسال از ابتدای تاسیس این وزارتخانه در سال ۱۳۸۹ تصدی آن را بر عهده داشتند.
چهره های عمدتا سیاسی با رویکردهای کاملاً متفاوت و برنامهها و اهداف و شاخصهایی بعضا در تضاد با یکدیگر ورزش کشور را در سالهای اخیر مدیریت کرده اند ولی بیش از دنبال کردن استراتژی مشخص جهت توسعه صنعت ورزش به دنبال استفاده از پتانسیل ورزش و محبوبیت ورزشکاران برای تبلیغات و بزرگنمایی دستاوردها و گاه سرپوش نهادن بر ضعف دولت ها در سایر حوزه ها مثلا اقتصاد یا سیاست خارجی بوده اند.
حال آنکه افول تدریجی مدال آوری در حوزه قهرمانی، سیر نزولی در رنکینگ های بین المللی در کنار فرسودگی زیرساخت ها و افزایش ضریب چاقی و کم تحرکی در رده های مختلف سنی نشان میدهد عملا حوزه ورزش کشور برخلاف ادعای مطرح شده در پایان هر دوره وزارت در مجموع روند مثبتی نداشته است.
در بررسی ناکارآمدی حوزه ورزش و جوانان بی شک عمر کوتاه مدیریت از علل اصلی به شمار می رود. برای آنانی که دستی در آتش دارند این محال به نظر میرسد که بتوان برنامهای را در حوزه ورزش به صورت کوتاه مدت اجرا کرد.
ورزش به عنوان پدیده ای فراگیر در جامعه دارای شاخصهای برنامهریزی ۸ تا ۱۶ ساله است. نگاهی به برنامههای راهبردی کشورهای توسعه یافته در ورزش نظیر ژاپن، بریتانیا، چین و امریکا نشان دهنده اتخاذ برنامه های راهبردی و کلان بلند مدت برای موفقیت در این حوزه است.
توسعه زیرساختهای ورزشی، تجهیز اماکن، به روز رسانی نرمافزارها و همچنین مدیریت منابع انسانی در ورزش اموری نیستند که بتوان در کوتاه مدت به بازدهی آنان امیدوار بود.
از سوی دیگر تربیت قهرمانان در رشتههای مختلف ورزشی نیازمند برنامههای بلند مدت است. کوتاهترین طول نیل به قهرمانی در بین رشتههای ورزشی شاید مختص به چند رشته رزمی یا تیراندازی در حدود چهار سال باشد اما در سایر ورزش ها بویژه رشتههای پایه مثل شنا و دوومیدانی این زمان به بیش از یک دهه میرسد.
به بیان دیگر اگر یک نوجوان مستعد ۸ تا ۱۰ ساله را امروز پیدا کنیم، میتوانیم امیدوار باشیم که با پیگیری برنامههای تمرینی مستمر و کار علمی طی یکدهه به قله قهرمانی المپیک خواهد رسید.
کارگروه تعیین وزرا امروز در حالی با هدف معرفی گزینه های وزارت ورزش و جوانان تشکیل شده است که تا پیش از این عملاً نگاه به حوزه ورزش در زمان تشکیل دولت ها به یک نگاه حداقلی محدود بود و همانطور که گفته شد افرادی تصدی این مسئولیت را بر عهده گرفتند که نه خودشان و نه روسای دولت هایشان انتظار نداشتند در افق بلندمدت حداقل ۸ ساله بتوانند زمینه توسعه را فرآهم آورند.
حال با روی کار آمدن دولت جدید باید دید نگاه مسعود پزشکیان به انتصاب وزیر ورزش و جوانان چیست و کارگروه تعیین وزیر جدید ورزش و جوانان تا چه حد از دنبال کردن رویه مسبوق به سابقه استقبال از جامانده اتوبوس دولت اجتناب میکنند؟!
به قلم #الهام_محمدی_مجد