روز شنبه هفته جاری بود که فدراسیون والیبال با انتشار خبری روی خروجی خود (دیپلماسی موفق به سبک والیبال ایران؛ اعتراض داورزنی جواب داد!) مدعی شد که پس از اعتراض و پیگیریهای داورزنی درباره نحوه تعیین تیمهای آسیایی در رقابتهای قهرمانی مردان جهان در سال ۲۰۲۵، فدراسیون جهانی والیبال با ارسال نامهای مواضع ایران را مورد تائید قرار داد تا کشورمان عملاً مشکلی برای حضور در این مسابقات نداشته باشد.
در این خبر که فدراسیون والیبال تلاش کرده با آب و تاب دادن به آن داورزنی را ناجی والیبال نشان دهد چند نکته، مبهم و نهفته است که جای بحث دارد و مورد انتقاد برخی کارشناسان و منتقدان هم قرار گرفت.
اما اصل ماجرا چیست؟
مسابقات والیبال قهرمانی مردان جهان در سال ۲۰۲۵ در حالی از ۲۸ شهریور ۱۴۰۴ آغاز و در ۱۳ مهر ماه همان سال با شرکت ۳۲ تیم به اتمام میرسد که تا کنون سه کشور ایران، ژاپن و اندونزی برای میزبانی این رقابتها اعلام آمادگی کردهاند که فدراسیون جهانی والیبال تا ۲۵ اسفندماه امسال میزبان را اعلام خواهد کرد.
بر اساس اعلام فدراسیون جهانی تیمها در ۸ گروه چهار تیمی به رقابت با یکدیگر خواهند پرداخت که از هر گروه دو تیم به مرحله یک هشتم نهایی صعود خواهند کرد.
۳ تیم برتر مسابقات قهرمانی هر قاره، مدافع عنوان قهرمانی (ایتالیا)، کشور میزبان و ۱۵ تیم برتر رنکینگ جهانی (که در تاریخ ۲۲ مرداد ۱۴۰۳ که قبل از این تاریخ انتخاب نشده باشند) ۳۲ تیم حاضر در این رقابتها را تشکیل میدهند که به رقابت با هم خواهند پرداخت.
تیم ملی والیبال جمهوری اسلامی ایران هم اکنون در رده ۱۵ رنکینگ فدراسیون جهانی قرار دارد و اگر بتواند همین جایگاه را حفظ کند، که چندان هم دور از ذهن نیست، بر اساس فرمول اعلامی فدراسیون جهانی والیبال در مسابقات قهرمانی جهان حضور خواهد داشت.
از سوی دیگر به روشنی مشخص است که به صورت قطعی از سه طریق (نایب قهرمان مسابقات قهرمانی کنفدراسیون، رنکینگ جهانی و یا میزبان احتمالی) تیم ملی ایران میتواند در این رقابتها حضور داشته باشد و نیاز به دیپلماسی خاص و رایزنی و هیچ اقدام ویژهای جهت حضور در این رقابتها ندارد؛ موضوعی که سایت فدراسیون والیبال با عنایت به شرایط بحرانی مدیریتی این رشته به دنبال دستاوردسازی از آن و ساختن کلاهی از این نمد برای خود است تا از رئیس این مجموعه چهرهای توانمند در دیپلماسی بینالمللی بسازد که حق ورزش ایران را با روابط مدیریتی خود گرفته است.
اگر هم فرض را بر این بگذاریم که کنفدراسیون والیبال آسیا به دنبال ابطال مصوبه قبلی خود و دور زدن آن به منظور برگزاری یک دوره دیگر از مسابقات قهرمانی قاره باشد، مگر نه این است که ما بر اساس ادعای فدراسیوننشینها قدرت بلامنازع قاره هستیم کما اینکه به تازیگی عنوان قهرمانی بازیهای آسیایی را به خود اختصاص دادهایم، پس حتی با تیم دوم هم میتوان در میان ۳ تیم برتر قاره در هر رویدادی قرار گرفت که این منظر هم جای نگرانی برای کسب سهمیه جهانی وجود ندارد.
از سوی دیگر محمدرضا داورزنی در حالی مدعی ریاست فدراسیون آسیایی و حتی جهانی است که همین خبر مشخص میکند نفوذ او در میان آسیاییها به چه میزان است که به اذعان فدراسیون متبوعش در حضور او رأی به ابطال مصوبه قبلی دادهاند تا جایی که وی مجبور شده به فدراسیون جهانی پناه ببرد تا حق خود را از هم قطاران آسیاییاش بگیرد.
منبع: خبرگزاری میزان