مراسم رونمایی از دستاوردهای تاریخ شفاهی ورزش ایران با حضور سید رضا صالحی امیری رئیس کمیته ملی المپیک، مهدی علینژاد معاون قهرمانی وزارت ورزش و جوانان و جمعی از پیشکسوتان ورزشی کشور برگزار شد.
رضا صالحی امیری در مراسم رونمایی از دستاوردهای تاریخ شفاهی ورزش ایران، گفت: امروز و برای اولین بار در تاریخ ورزش ایران از یک اقدام جدیدی که اثبات میکند که ورزش ایران دارای تاریخ، تبار و ریشه طولانی است، رونمایی میکنیم. امروز نسل جوان ما میفهمند بزرگانی در ورزش ایران زیست کردهاند که غیرت را برای ایران به ارمغان آوردهاند. اظهار تاسف میکنیم و از پیشکسوتان پوزش میطلبیم که نسبت به شما تاخیر داشتیم. این حرکت باید یک قرن قبل حرکت میکرد و امروز به مقصد میرسید. با این وجود امروز نقطه آغازی برای آیندگان است.
او افزود: ما بزرگان خود را فراموش کرده بودیم، بسیاری از این بزرگان در گوشههای عزلت از میان ما رفتند و ما هیچ صدایی را نشنیدیم و به نسل جوان منتقل نکردیم که این گناهی نابخشودنی است حرکتی که آغاز شد مبتنی بر زنجیره، برنامه و استراتژی است. تمام تلاش همکارانم با مشارکت فعال وزارت، کمیته المپیک و پارالمپیک پاسخ به این سوال بود که تبار ورزش ایران چیست؟
او در ادامه گفت: موزه نقطه آغاز بود و تمام کاپها، مدالها و اشیایی که اهدا شد، ثبت ملی شد. در نقطه دوم چند میلیون عکس و فیلم و سند جمعآوری و تبدیل به فرآوردهای شد که به مردم ارایه گردید. از این به بعد هر کسی بخواهد میتواند به عکس و آرشیو و سند ورزش ایران دسترسی داشته بشود. نقطه سوم تاریخ شفاهی ورزش ایران است. پیشکسوت دریایی از اطلاعات را همراه دارد که گنجی است که باید ثبت و ضبط شود.
صالحی امیری در ادامه بیان کرد: کاری که امروز رونمایی میشود بر اساس متولوژی علمی است که حداقل یک سال روی آن مطالعه شد. چیزی که اتفاق افتاد مبتنی بر تجربه بعود. ما بعد از انقلاب در عرصه تاریخ شفاهی قدمهای خوبی برداشتیم حداقل ما تاریخ پهلوی را دنبال کردیم اما یکی از اقدامات مغفول تاریخ ما، تاریخ شفاهی ورزش ایران بود. مفهوم تاریخ شفاهی این است که مجموعه گنجینههای نهفته در ذهن و درون انسانها را به کاغذ و فیلم تبدیل کنیم. ما در زمینه ثبت آثار قهرمانان ملیمان غفلت کردیم، موزه آغاز شد، تندیس ها را آغاز کردیم بیش از ۱۰۰ تندیس رونمایی و بیش از ۳۰ تندیس آماده رونمایی است. ما تالار قهرمانان آسیایی، قهرمانان و نامآوران فوتبال ایران را رونمایی خواهیم کرد. تدریج تالارهای جدید رونمایی خواهد شد. تمام ملت ایران میتوانند از این ظرفیت و گنجینه بزرگی که امروز در ورزش ایران جمعآوری شد بهره ببرند.
رییس کمیته ملی المپیک گفت: ما بین تاریخ شفاهی و خاطرات شفاهی تفاوت قایلیم. خاطره نقل قول یک شخص از یک پدیده است اما تاریخ شفاهی توصیف و تبیین یک پدیده تاریخی از آن پدیده است. یکی از انگیزههای ما در عرصه تاریخ شفاهی مقابله با موجی از تاریخسازیهاست. ما وظیفه ثبت و ضبط این تاریخ را پذیرفتیم تا آنان را از سردگمی نجات دهیم. ما با موجی از تاریخسازیها و روایتگریهای نادرست در تاریخ مواجه شدهایم و باید سره را از ناسره تشخیص بدهیم. این کار برای چند قرن آینده ماندگار میشود. در آینده نزدیک کتابخانه و مجموعهای از تاریخ ورزش ایران خواهیم داشت که نام آن را گنجینه تاریخ ورزش ایران میگذارم. هنرمندان، سینماگران باید وارد شوند و تاریخ پرافتخار خود را به رخ بکشیم و این پیام را منتقل کنیم که ایران مجموعه بزرگی از گنجینههاست.
او گفت: ما هدف گذاری کردهایم که موزه ورزش کمیته ملی المپیک در میان ۲۳ موزه ورزش جهان، بعد از لوزان بزرگترین موزه ورزش جهان باشد. ما میخواهیم به دنیا و نسل آینده بگوییم ورزش ایران داری ریشه است. ما باید همه عناصری که باعث غرور ملی شدهاند را ثبت و ضبط کنیم. در این پروژه تاریخ شفاهی که ۵۰ پروژه است که ۲۰ پروژه آن کلیک خورده است و امروز ۱۰ جلد کتاب رونمایی میکنیم.
به گزارش ایسنا، صالحیامیری در جمع خبرنگاران در مورد عملکرد تیم ملی امید ایران گفت: باور دارم که این تیم با آغاز بسیار خوبی که داشته، این بار کام ملت را شیرین میکند. با فدراسیون هماهنگی کامل داریم. امید ما با حضور آقای مهدوی کیا افزایش پیدا کرده است و امیدوارم این طلسم نزدیک به نیم قرن شکسته خواهد شد.
او در پاسخ به این سوال که نظر شما در مورد اساسنامه فدراسیون های ورزشی که مورد موافقت روسای فدراسیونها قرار نگرفته و شائبه دخالت دولت در آن آشکار شده است، گفت: در مورد اساسنامه چیزی که ابلاغ شده مصوبه مجلس و لازم الاجراست. بحث امروز راجع به آیین نامه هاست که من در فرایند تدوین آییننامهها قرار ندارم که گزارشی بدهم و بیاطلاع هستم.
او در مورد احتمال حضور خود در انتخابات کمیته ملی المپیک گفت: اگر احساس کنم حضورم ضرورت دارد حتما حضور پیدا میکنم اما اگر این روند توسط دیگران ادامه پیدا کند اصراری بر حضور نخواهم داشت. کمیته ملی المیپک قائل به شخص نیست و مهم این است که مسیر ادامه پیدا کند. این مسیر، مسیر اتحاد ورزش، توجه به پیشکستوتان، دیپلماسی ورزشی، توسعه بودجه و منابع ایران و حضور عزتمند در رویدادهای ورزشی است. نباید کرسی ها را قائم به شخص کنیم.
رییس کمیته ملی المپیک در مورد بازیهای آسیایی گفت: چندین جلسه کارشناسی بازی های آسیایی را برگزار و سرپرست کاروان را انتخاب کردهایم. از هفته آتی به صورت منظم جلسات ستاد با حضور همه کارشناسان ذی ربط و نماینده وزارت ورزش تشکیل میشود. اینکه چقدر برای کاروان هزینه میکنیم و تعداد چند نفر هستند، هنوز به جمع بندی نرسیدهایم.
صالحیامیری در مورد انتخاب لباس کاروان و جلوگیری از حواشی ایجاد شده در ماجرای لباس المپیک گفت: در مورد لباس از برندهای معتبر داخلی طرحها را میگیرم و آن را به رای مردم و جامعه میگذاریم و بر اساس رای مردم لباس را انتخاب کنیم.
طاهره طاهریان، نایب رئیس کمیته ملی المپیک به عنوان یکی از اعضا که در زمینه تاریخ شفاهی ورزش زنان ایران فعال بود گفت: ورزش زنان با وجود محدودیتها یکی از فعالیتترین حوزهها بعد از انقلاب بود. یکی از دستاوردهای انقلاب اسلامی ایجاد فدراسیون اسلامی زنان بود که با الگودهی به کشورهای مسلمان شرایط خاصی را در زمینه ورزش زنان داخل و خارج کشور ایجاد کرد.
در پایان این مراسم هم از چندین جلد کتاب رونمایی شد.
انتهای پیام