Print Short Link
Zoom In
Zoom Out

سهمیه یونیورسالیتی چیست؟

شنبه 12 تیر 1400 ساعت 10:45

در هفته‌های اخیر که سهمیه یونیورسالیتی به تعدادی از ورزشکاران رشته‌های مختلف تعلق گرفته، حرف و حدیث‌های زیادی درباره ماهیت و چگونگی اهدای آن به ورزشکاران مختلف مطرح شده است.

بسیاری این سهمیه را همان وایلدکارت می‌دانند و برخی معتقدند سهمیه جهانی یا یونیورسالیتی تفاوت‌هایی با کارت اهدایی کمیته برگزاری مسابقات IOC  دارد.

پس از جنگ جهانی دوم که بیشتر کشورها جنگ زده بودند، برگزاری المپیک با چالش‌های گوناگونی روبه‌رو شد. یکی از دغدغه‌های مسئولان برگزاری المپیک در نیمه دوم قرن بیستم، عدم توسعه‌یافتگی رشته‌های مختلف در کشورهایی بود که با مشکلات اقتصادی، سیاسی و امنیتی درگیر بودند و عملا فاصله زیادی با سطح قهرمانی در ورزش‌های حاضر در المپیک داشتند، به همین دلیل وایلدکارت به این کشورها تعلق می‌گرفت تا حتی بدون کسب سهمیه در مسابقات انتخابی بتوانند در رشته‌های پایه المپیک نظیر دوومیدانی و شنا نمایندگانی داشته باشند.

بدین ترتیب کشورهای بیشتری در المپیک شرکت می‌کردند و این رویداد شمول بیشتری در جهان داشت. اما اعطای سهمیه وایلدکارت به کشورهای عقب مانده و در حال توسعه برخی مواقع به کیفیت مسابقات المپیک لطمه می‌زد. زیرا گاهی ورزشکارانی از این طریق به بالاترین سطح از مسابقات جهان راه می‌یافتند که عملا توانایی رقابت با بهترین‌های جهان را نداشتند، از سویی دیگر نگاه مردسالارانه در بسیاری در جوامع و کشورها موجب می‌شد تا اکثر وایلدکارت‌های اهدایی به مردان تعلق بگیرد و در هر دوره نسبت حضور ورزشکاران زن کمتر از مرد باشد. به همین دلیل سهمیه یونیورسالیتی یا جهانی جای وایلدکارت را گرفت. اگرچه ماهیت سهمیه یونیورسالیتی همان وایلدکارت است و هدف از توزیع آن دربرگیری تمام کشورهای جهان در المپیک است اما اعطای این سهمیه در هر رشته مشمول قوانین خاصی است.

برای مثال در بسیاری از رشته‌ها برای تشویق حضور زنان در المپیک و برابری جنسیتی گفته شده در صورتی که نماینده یک کشوری بتواند در ورزش‌های انفرادی از ماده‌ای خاص سهمیه‌ای کسب کند امکان اعطای سهمیه یونیورسالیتی به جنس مخالف آن ورزشکار وجود دارد.

البته برای جلوگیری از افت کیفیت مسابقات شرایط دیگری نیز در اعطای سهمیه یونیورسالیتی مدنظر قرار گرفته است، از جمله اینکه ورزشکارانی که با این سهمیه دعوت می‌شوند باید پیش از این فعالیت خود را در رشته ورزشی مرتبط ثابت کرده باشند و از امتیاز حضور در رویدادهای مختلف بهره‌مند بوده باشند.

می‌توان گفت IOC یا کمیته بین‌المللی المپیک درصدد آن است تا از طریق سهمیه یونیورسالیتی ضمن دنبال کردن اهداف عالی المپیک در ایجاد زمینه صلح و دوستی بین کشورها نزدیک‌ترین و بهترین ورزشکاران هر کشور را که از گردونه رقابت‌های انتخابی بازمانده‌اند به المپیک دعوت کند. البته این سهمیه صرفا محدود به چند رشته خاص است و زمانی به کشورها تعلق می‌گیرد که آن‌ها به سطح توسعه‌یافتگی برای کسب ورودی مستقیم المپیک نرسیده باشند.

در این راستا به نظر می‌رسد مسئولان ورزش ایران باید از فرصت دریافت سهمیه یونیورسالیتی برای ورزشکارانی بهره ببرند که می‌توانند تجربه حضور در المپیک را توشه پیشرفت فنی و کیفی خود سازند. همچنین از این فرصت ایجاد شده برای حضور هرچه بیشتر زنان در المپیک استفاده کنند.

به قلم:الهام محمدی مجد

آرین سلیمی هم المپیکی شد/ تکواندوی ایران با ۴ نماینده در پاریس

پوستر مسابقات بین المللی یخ نوردی مستر کاپ کیش

اسلامی بیشتر از تقوی و مرادی رای آورد

میلاد تقوی رئیس فدراسیون والیبال شد

افتخار آفرینی سرخوش با راهیابی به انجمن حرفه ای های اسنوکر جهان

مبینا نعمت زاده به المپیک پاریس رسید/ دومین سهمیه برای تکواندوی بانوان ایران

فاصله یک قدمی سرخوش تا پیوستن به انجمن حرفه ای های اسنوکر جهان

کاظمیان رییس فدراسیون سوارکاری شد

مناف هاشمی: سیاست ورزش ایران کاهش دوران سرپرستی فدراسیون‌هاست

« رقابت » انتخاباتی و نه « جنگ » انتخاباتی

پایان چهار سال بلاتکلیفی ژیمناستیک تهران اعضای مجمع "خوش طینت" را انتخاب کردند

اسامی شمشیربازان ایران برای انتخابی المپیک در آسیا/ سازنجیان پای ثابت اعزام!

هاشم صیامی در انتخابات دوومیدانی ثبت نام کرد

حذف عجیب جوکوویچ به دست تنیسور رده ۱۲۳ جهان

کمک مالی کمیته المپیک به فدراسیون‌ها در پایان سال/ حقوق ۵ میلیونی برای مدال‌آوران سابق

فرا رسیدن ماه مبارک رمضان مبارک باد

داور تنیس روی میز ایران سرداور مسابقات قهرمانی آسیا شد

رئیس فدراسیون ناشنوایان مشخص شد

انتصاب سرپرست معاونت حقوقی وزارت ورزش و جوانان

پایان لیگ برتر والیبال نشسته با قهرمانی تیم چالوس