هزار نکته باریکتر ز مو اینجاست
از هم گسیختگی و تشتت امور مدیرت ورزش طی سال های اخیر به اندازه ای بود که صدای قاطبه جامعه ورزش و کارشناس را در آورد. این پراکندگی امور و بی سروسامانی در ابعاد داخلی و بین المللی، از یک سو و همسویی دولت و مجلس دهم از سوی دیگر باعث شده بود تا علی رغم کم و کاستی های فراوان در زوایای اجرایی و مدیریتی ورزش، بخش نظارتی قوه قانونگذاری تا حد ممکن در این باب، غمض عین و ملاطفت را سرلوحه کار خود کرد. تشکیل مجلس یازدهم فرصت مناسبی بود تا نمایندگان این دوره، خصوصا اعضای قدرتمند و پرتعداد فراکسیون ورزش مجلس در جهت مهار لجام گسیختگی و خود مختاری های بخش مدیریت ورزش وارد عمل شوند.
تشکیل کمیته های تخصصی رشته های مختلف ورزشی جهت نظارت بر حسن انجام کار، مبارزه با هرگونه فساد و سو مدیریت و از همه مهمتر ایجاد بستر مناسب برای شنیدن صدای منتقدین اعم ازمربیان، داوران، قهرمانان و کارشناسان، محورهای اصلی اعمال نظارت مجلس بر ورزش را در بر می گیرد. توجه به موارد ذکر شده در فضای توام با اطمینان و امید، درصد ایجاد تحول در مجموعه ورزش را بالا می برد.
بدیهی است شرط موفقیت مجلس محترم خصوصا اعضای فراکسیون ورزش برای تحقق اهداف مورد نظر، مستلزم سازماندهی درست، برنامه ریزی اصولی، حمایت و پشتیبانی مستمر است.
به سخن دیگر، مسئولین فراکسیون ورزش توجه داشته باشند بنای در خور توجهی که برای نخستین بار با این شکل وشیوه پی افکنده اند چنان استوار و مستحکم باشد که بر اثر باد و باران روزگار گزندی بر آن وارد نشود. بنایی که با چنین ابعاد نظارتی مسبوق به سابقه نبوده و در صورت کارکرد درست و منطقی، نقطه عطفی در تاریخ عملکرد فراکسیون ورزش مجلس خواهد بود.
با تمام این اوصاف، مسئولین فراکسیون یادشده باید توجه داشته باشند، راه اندازی کمیته های تخصصی رشته های ورزشی در صورتی تاثیر گذار و موثر خواهد بود که از حمایت و پشتیبانی حداکثری اعضای این مجموعه برخوردار باشد. فراکسیونی که به واسطه کثرت و علاقه مندی حضور نمایندگان در آن توان و پتاسیل بالایی دارد و در صورت لزوم می تواند اقدامات نظارتی و تقنینی خود را در به سهولت هر چه تمامتر در دستور کار قرار دهد.
در چنین شرایطی، این امیدواری نزد جامعه ورزش ایجاد خواهد شد تا اعتماد از دست رفته میلیون ها مخاطب با نظارت مجلس بر عملکرد دست اندرکاران بخش های مدیریتی این عرصه احیا شود.
نظارت و همراهی مجلس در بخش ورزش از یک سو راه تکروی و اعمال قدرت برخی مدیران خودمختار و تصمیمات یکسویه آنان را مسدود می کند و از سوی دیگر در سایه همدلی و همراهی بین دوبخش یادشده مسیر دستیابی به موفقیت آسانتر می شود.
با تمام این اوصاف،باید به هوش باشیم تا اهرمی که برای نظارت و حسن انجام کار در امور رشته های مختلف ورزشی اعم از فدراسیون ها، هیات های استانی،و جامعه هدف در دست داریم، دقیق، قاطع و خالی از گرایش ها به سمت مقصد مورد نظر راه خواهد گشود. کتمان نمی توان کرد نقش دبیران کمیته های تخصصی فراکسیون ورزش در جهت حصول به مقصد مورد نظر حساس و تعیین کننده خواهد بود. بنابراین افرادی که در این مسئولیت خطیر انجام وظیفه می کنند باید نسبت به امور رشته ورزشی مربوطه احاطه داشته و جامعه آن رشته را بشناسند. نفس نظارت و دقت در این مسئولیت، زمانی مفهوم واقعی خود را پیدا می کند که دبیران کمیته های تخصصی، تمرکز خود را صرفا معطوف به یک رشته ورزشی کرده و اهتمام لازم را صرف رعایت قانون و مقررات همان ورزش کنند. آشنایی دبیران فراکسیون با معادلات و خطوط جاری فدراسیون ها و هیات های ورزشی استانی باعث می شود تا مدیران مجموعه های ورزشی یادشده نتوانند حقوق و علائق ورزشکاران و کارشناسان غیر همسو را زیر پا بگذارند. رسم است فدراسیون ها با داوران و مربیان توانمندی که به هر دلیل ممکن نسبت به سیاست های جاری آنان نقد دارند برخوردهای سلیقه ای داشته باشند؛به همین دلیل بر خلاف قانون، اجازه و امکان حضور در کلاس های باز آموزی داخلی و خارجی و حتی قضاوت یا مربیگری را از آنان سلب می کنند. در پاره ای مواقع به دلیل عدم همسویی حتی مانع ادامه حضور نمایندگان کشورمان در مجامع بین المللی شده و یا حداقل در طول دوران مسئولیت با آنها همکاری نمی کنند. این در حالی است که ما همواره از نبود نمایندگان ورزش ایران در فدراسیون های جهانی، قاره ای و حتی منطقه ای ضربه خورده ایم. سال ها وقت و هزینه صرف شده تا یک داوربین المللی بتواند در میادین برون مرزی قضاوت کند اما رییس فدراسیونی به دلایل واهی او را خانه نشین و فرد مورد نظر خود را جایگزین می کند.
این موارد و خودمحوری های عدیده بسیار دیگر، اگر مصداق بارز سو مدیریت و فساد اداری نباشد چه نام دیگری می توان بر آن نهاد؟ برخی از مدیران ورزش، پرونده های گوناگون در مراکز نظارتی و قضایی دارند اما علی رغم این تخلفات همچنان بر کرسی ریاست تکیه زده و چشم در چشم مخاطبین از موفقیت های خود داد سخن در می دهند!
به واسطه همین دلایل تاکید داریم حضور فرد متخصص و آشنا به امور رشته مربوطه در فراکسیون ورزش مجلس می تواند مانع چنین خود محوری ها شود.
این مشت نمونه خروار ذکر شد تا اولا بر اقدام فراکسیون ورزش مجلس در تشکیل کمیته های تخصصی نظارت مهر تایید زده باشیم و ثانیا در همین ابتدای امر به این عزیزان یادآور شویم که "هزار نکته باریکتر ز مو اینجاست" بنابر این برای ورود به هزارتوی ورزش و وقوف بر امور این پدیده فراگیر و پر مخاطب باید مردان کاردیده، دقیق، متخصص و قاطع در نظر گرفته شود.
به قلم: محمدرضا کاظمی