آرش میر اسماعیلی طی آخرین مصاحبه خود اظهار امیدواری کرده تا هیات اعزامی کشورمان به سوییس بتواند با دست پر و موفقیت به وطن باز گردد.
وی در عین حال شهود ایرانی حاضردر دادگاه مذکور را خیانتکار به وطن قلمداد و از آنان درخواست کرده قبل از تشکیل دادگاه به فکر اقدام خود باشند. البته به این نکته نیز اشاره کرده که در هر دو صورت برد یا باخت با فدراسیون جهانی مذاکره خواهیم کرد. به نظر می رسد از همان ابتدا راه درست همین بود که به جای هیاهو و جنجال با فدراسیون جهانی یا دادگاه بین المللی حکمیت، رو به دیپلماسی می آوردیم و از تمام اهرم های پنهان و آشکار جهت تخفیف حکم تعلیق و گشودن باب مذاکره با فدراسیون جهانی بهره می بردیم. یقینا پیامدی که دیپلماسی قدرتمندانه و هوشمند به همراه می آورد با جنجال رسانه ای و هیاهوی بسیار برابری نخواهد کرد. حضور در دادگاه و بیان منطق مستدل و متقن دلایل، برنده ترین حربه ممکن در چنین شرایطی است.
اتهامی به فدراسیون جودو ایران زده شده و افرادی نیز برای تایید این اتهام حاضر به شهادت هستند وظیفه ما در قبال چنین شرایطی خویشتنداری حداکثری و تمسک جستن به مواد قانونی و حقوقی جهت رهایی از بن بست موجود خواهد بود. به عبارت دیگر در موضوع تعلیق جودو هر اندازه چراغ خاموش و بدون جنجال پیش می رفتیم احتمال مصالحه با فدراسیون جهانی و حل و فصل موضوع دعوا بیشتر بود.
حتی امروز و در واپسین روزهای باقیمانده تا برگزاری دادگاه نیز بهترین گزینه پرهیز از انجام مصاحبه های احساسی و تند است زیرا اتخاذ مواضعی از این دست نه تنها کمکی به گشایش امر نمی کند بلکه چه بسا طرف مقابل از جمله شهود ماجرا را مصمم به ایستادن برسر مواضع خواهد کرد. عرصه دیپلماسی و حقوق بین الملل محل مناقشه لفظی و رسانه ای نیست و همانطور که با تجربه ای چون سردار درخشان گفته دعوا در دادگاه CAS باعث خواهد شد تا آنها در آینده ما را در مراودات مورد فشار قرار بدهند و اذیت کنند.
هر چقدر بتوانیم جو را آرامتر نگه داریم و اجازه ندهیم که موضعگیری از حالت اداری به حالت شخصی تبدیل شود، بهتر است. شخصاً فکر میکنم بهتر است تا زمان دادگاه CAS حالت خصمانهای با فدراسیون جهانی جودو (IJF) نداشته باشیم. سردار درخشان با سال ها تجربه حضور در عرصه ورزش، درست به نکته ای اشاره کرده که هر مسئول با تجربه دیگری به آن توجه دارد. به هر روی آنچه که تاکنون اتفاق افتاده را نمی شود تغییر داد.
بی گمان ۲۶ شهریور روز حساس و سرنوشت سازی برای جودو و حتی ورزش کشور ما خواهد بود. باید ببینیم نمایندگان ما در این جلسه مهم توان قانع کردن اعضای دادگاه بین المللی حکمیت را خواهند داشت یا خیر. تردیدی نیست رایی که در آنجا صادر خواهد شد برای تداوم فعالیت فدراسیون جودو کشورمان تعیین کننده است. امیدواریم در نهایت و چنانچه رای به برائت ما صادر نشد حتی المقدور موضوع در حد مناقشه بین فدراسیون جودو کشورمان و فدراسیون جهانی باقی بماند و دامنه این مشکل گریبان کلیت ورزش ما را نگیرد.
محمدرضا کاظمی