به همراه شیوع و گسترش ویروس کرونا ورزش حرفه ای و قهرمانی دچار توقف چند ماهه و فاصله گرفتن ورزشکاران از محیط و فضای ورزشی و انجام تمرینات گروهی زیر نظر مربیان خود محروم شدند. از طرفی فضای مجازی و انجام تمرینات در منزل و با ابزار در دسترس و دوری نسبتا طولانی مدت، عوارضی را برای ورزشکاران در پی خواهد داشت که در ادامه بدان خواهیم پرداخت.
پس از بازگشایی لیگ ها و آغاز به کار رشته های کم خطر به دستور ستاد مبارزه با کرونا در ورزش، تعداد مصدومیت های ورزشکاران افزایش پیدا کرد. مسئله ای که موجب نگرانی ورزشکاران و مربیان و همچنین مدیران باشگاه ها و هواداران شده است. به نظر می رسد بهترین راه حل ممکن برای جلوگیری از مصدومیت ورزشکاران و هزینه بیشتر باشگاه ها انجام تمرینات پیشگیرانه از آسیب است.
شناسایی افراد مستعد آسیب در تمرینات برای پیشگیری از آسیب بسیار کمک کننده خواهد بود. در این راستا انجام دو کار در تمرین ورزشکاران در دوران کرونا مهم است. نخست ارزیابی افراد مستعدی که آسیب پذیر از طریق تست های معتبر و دیگری پرداختن به تمرینات پیشگیری از آسیب که در سر مرحله می توان آنها را انجام داد:
مرحله اول:
با وجود اینکه باشگاه ها تمایل دارند ورزشکاران در سریع ترین زمان ممکن به آمادی قبل کرونا دست پیدا کنند، باید توجه داشته باشیم که نباید شدت تمرینات را افزایش دهند؛ چراکه افزایش ناگهانی تمرینات سبب آسیب های اسکلتی-عضلانی خواهد شد. از طرفی در صورت لزوم با انجام تست های آمادگی می توان اعضای تیم را درجه بندی کرد و تمرینات را بنابر درجه و سطح آمادگی ورزشکار با توجه به نتیجه تست ها دنبال کرد و تمرینات گروهی را پس از انجام این بررسی انجام داد.
جالب است بدانید که اکثر آسیب دیدگی های بوجود آمده در دوران کرونا به دلیل تمرینات گروهی بدلیل و عدم توجه به چنین تقسیم بندی هایی رخ داده است.
مرحله دوم:
در طول تمرینات چندین مرتبه شاخص های آمدگی مانند خستگی بازیکنان که از طریق ضربان قلب آنان چک می شده بررسی شود که به این کار اصطلاحا «مانیتورینگ» ورزشکاران گفته می شود. این عامل در پیشگیری از مصدومیت عامل بسیار کمک کننده ای خواهد بود.
مرحله سوم:
در تمرینات گروهی می توان با افزایش تعداد مربیان، بازیکنان را به صورت بیومکانیکی کنترل کرد. بدین صورت که معمولا بازیکنان در آسیب های غیر برخوردی مانند پارگی رباط، قبل از وقوع حادثه نشانه هایی را در حرکت خود بروز می دهند که با زیر نظر گرفتن این حرکات می توان ورزشکاران را آگاه ساخت. همچنین افزایش مربیان و تقسیم بندی ورزشکاران در تیم ها و رشته های پرجمعیت می تواند از کرونا و بسیاری از مسائلی که به آنها اشاره شد جلوگیری کند.
محمد قادری