Print Short Link
Zoom In
Zoom Out

شخصی شدن رشته‌های ورزشی بلای جان نهاد ورزش

سه شنبه 16 دی 1404 ساعت 07:44

در ورزش ایران با پدیده‌ای خطرناک اما جاافتاده به نام شخصی‌سازی رشته‌های ورزشی روبه‌رو هستیم. برخی رشته‌ها را نه با هویت حرفه‌ای آن ورزش بلکه با نام فرد می‌شناسیم. گویی خود این رشته‌ها موجودیت مستقلی ندارند و با جابه‌جایی رشته‌ها افراد جابه‌جا می‌شوند و کنترلی هم بر آنان وجود ندارد. این همان مسئله‌ای است که ورزش را از نهاد به ملک شخصی تبدیل می‌کند و در ورزش ما نیز نمونه‌های بسیاری برای آن وجود دارد.


در سال‌های اخیر شاهد رشد چشمگیر انجمن‌ها و سبک‌های مختلف در کشور هستیم. در 99 درصد موارد نیز رشته‌های جدیدالتأسیس شخصی شده‌اند و اگر آن افراد حضورداشته باشند که هیچ وگرنه رشته تعطیل می‌شود و کار زیادی نیز از جانب متولیان ساخته نیست. ازجمله نمونه‌های اخیر نیز می‌توان به انجمن کراسفیت اشاره کرد.

در جهان معاصر انجمنی بودن یک‌رشته موجب رشد و اعتلای ورزش‌ها می‌شود، آنان نه بروکراسی و سختی‌های فدراسیون‌ها را دارند و نه عدم استقلال کمیته‌ها، اما در کشور ما این مسئله به بی‌راهه رفته و موجب شخصی شدن رشته‌های ورزشی شده است.

رشته‌های بولس و پتانک  سال‌هاست نتوانستند یک سال هم در یک فدراسیون دوام بیاورند و دائماً در چرخشی بی‌پایان به سر می‌برند. انجمن جوجیتسو نمونه دیگر این مثال است که دائماً در فدراسیون‌ها می‌چرخد، دیگر مثال انجمن هاکی روی یخ است که اسکیت جدا شد و به اسکی و ورزش‌های زمستانی رفت و تازه‌ترین مورد نیز انجمن کراسفیت که پس از کش و قوس های فراوان از فدراسیون وزنه‌برداری جدا شد و به همگانی پیوست با همان رئیس سابق.

خوب است پس از تجربه این جابه‌جایی‌ها وزارت ورزش و جوانان تدبیری در این زمینه بیاندیشد و به‌جای انتقال تنش‌ها از یک فدراسیون به یک فدراسیون دیگر، مسئله را ریشه‌ای حل کند. در رشته‌های ورزشی رزمی که اوضاع به‌مراتب بدتر از انجمن‌ها است و مثلاً ده‌ها کیک بوکسینگ در فدراسیون رزمی داریم و ...چرا نباید این ها تجمیع و سازمان‌دهی شوند؟

در رشته‌های رزمی تعدد رشته‌ها به‌قدری است که گویی هر کس برای ورزش کردن نیاز به تأسیس سبک داشته است. در برخی از دیگر فدراسیون‌های ورزشی نیز تعداد رشته‌هایشان از تعداد باشگاه‌های موجود بیشتر است یا در برخی دیگر ورزشکاران سازمان‌یافته‌شان زیر 200 نفر است اما ساختار ستادیشان با دیگر فدراسیون‌ها برابر است. در جامعه مخاطب برخی رشته‌های رزمی این ورزش‌ها دیگر اسم رشته و انجمن مطرح نیست و می‌گویند من در سبک آقای x یا خانمy هستم.

شرایط موجود نشان می‌دهد در این زمینه تدبیری از جانب وزارت ورزش و جوانان لازم است تا اوضاع سامان پیدا کند. البته در خصوص رشته کراسفیت باید گفت که از مدیری پرتلاش بهره می‌برد اما در برخی دیگر از این انجمن‌ها و رشته‌ها شرایط چنین نیست و این شخصی بودن ها و زیادشدن رشته و سبک  در نهایت دودش به چشم ورزش می‌رود و ارزش کار این رشته‌ها را هم زیر سؤال می‌برد.

به قلم میرزا حسین گیلانی

رهایی از نام‌های تکراری      

تاملی بر سخنان احمد دنیامالی در اجلاس مدیران ورزش کشور

مدیریت رابطه‌محور در ورزش؛ وقتی تعارض منافع به رویه تبدیل می‌شود

واکنش‌ شدید علیه تصمیم IOC درباره فروش یک پیراهن خاص

تاریخ‌سازی مادر و پسر مکزیکی در بازیهای زمستانی میلانو کورتینا ۲۰۲۶

فراتر از ضرورت بازبینی اساسنامه فدراسیون‌های ورزشی

احمد دنیامالی اگر جوان‌ها با تبر به خیابان آمدند، ما مسئولیم و دشمن، جوان‌ها را هدف قرار گرفته است

انتقاد رئیس فدراسیون والیبال: تقسیم بودجه مجلس برای فدراسیون‌ها ناعادلانه است/قالیباف نظارت بیشتری کند

اثر اقتصادی ۵۳ میلیارد دلاری میلانو کورتینا ۲۰۲۶ بر اقتصاد ایتالیا

مراسم تجلیل از قهرمانان پارالمپیکی با حضور رئیس‌جمهور برگزار شد

همگرایی رهبران فدراسیون جهانی کاراته برای لیگ جوانان

با خاموشی مشعل در ایتالیا؛ ابر خاکستری در بازآفرینی اقتصاد المپیک

نشست کسب‌وکار بازی‌های آسیایی با حضور بیش از ۱۰۰ شرکت و سازمان

ستاره پیشین بسکتبال جهان در رأس صدای ورزشکاران

مقصدی بعدی المپیک زمستانی در 2030 کجاست؟

تمجید رئیس IOC از برگزاری المپیک زمستانی میلان-کورتینا ۲۰۲۶

انتصاب سرپرست نایب‌رئیسی زنان فدراسیون والیبال

با حضور وزیرعلوم،تحقیقات وفناوری ،وزیرورزش و جوانان و دبیر کل کمیته ملی المپیک؛ مراسم اختتامیه رویداد از ایده تا کسب و کار در ورزش در آکادمی ملی المپیک برگزار شد

تقدیر رییس فدراسیون جهانی از اسکی ایران فقط بخاطر حضور

مخالفت رئیس‌جمهور آلمان با میزبانی المپیک ۲۰۳۶

تقدیر رییس فدراسیون جهانی از اسکی ایران فقط بخاطر حضور

نروژ صدرنشین جدول مدال‌های المپیک زمستانی 2026

تحویل رسمی پرچم المپیک زمستانی از ایتالیا به فرانسه برای ۲۰۳۰

تکاپوی رئیس المپیک آلمان برای المپیک ۲۰۳۶

سخنرانی رئیس IOC در اختتامیه بازی‌های المپیک زمستانی ۲۰۲۶

انتصاب سرپرست فدراسیون ورزش دانش‌آموزی

سرپرست دبیری فدراسیون روئینگ منصوب شد

زمان برگزاری مجمع انتخابات فدراسیون کوهنوردی مشخص شد

تائید صلاحیت دو کاندیدای فدراسیون ورزش‌های آبی

رهایی از نام‌های تکراری      

تمجید رئیس IOC از برگزاری المپیک زمستانی میلان-کورتینا ۲۰۲۶

مقصدی بعدی المپیک زمستانی در 2030 کجاست؟

مخالفت رئیس‌جمهور آلمان با میزبانی المپیک ۲۰۳۶

فراتر از ضرورت بازبینی اساسنامه فدراسیون‌های ورزشی

مراسم تجلیل از قهرمانان پارالمپیکی با حضور رئیس‌جمهور برگزار شد

انتصاب سرپرست نایب‌رئیسی زنان فدراسیون والیبال

مدیریت رابطه‌محور در ورزش؛ وقتی تعارض منافع به رویه تبدیل می‌شود

ستاره پیشین بسکتبال جهان در رأس صدای ورزشکاران

نشست کسب‌وکار بازی‌های آسیایی با حضور بیش از ۱۰۰ شرکت و سازمان

با خاموشی مشعل در ایتالیا؛ ابر خاکستری در بازآفرینی اقتصاد المپیک