نخست اینکه موفقیت آنان در چنین میدانی مسبوق به سابقه و قهرمانان این رده سنی هر دو رشته آزاد و فرنگی، از گذشته تا به امروز، بارها روی سکوی قهرمانی قرار گرفته اند. سال گذشته و به واسطه شیوع کرونا برگزاری مسابقات جوانان جهان همانند رده بزرگسالان و نوجوانان لغو شد. همین امر فرصت مناسبی بود تا کادر فنی بزرگسالان جمعی از جوانان خوش آتیه همانند محمد نخودی،رحمان عموزاده خلیلی، فیروز پور، الهی و تعدادی دیگر را به اردوی بزرگسالان دعوت کنند. این موضوع بعدها مناقشات فی مابین پژمان درستکار سرمربی وقت جوانان و غلامرضا محمدی را در راس تیم ملی فراهم کرد بطوری که درستکار به نشانه اعتراض از مقام خود کناره گیری و راهی خارج از کشور شد. علیرضا دبیر محسن کاوه را جایگزین درستکار کرد تا به نوعی غائله برطرف شود. به این ترتیب کاوه علاوه بر مدیریت تیم های ملی و مشغله های فراوان دیگر، مسئولیت سرمربیگری جوانان را نیز بر عهده گرفت اما عملا هدایت تیم برعهده کادر فنی خصوصا حامد میرعمادیان بود. کاوه حتی در آستانه اعزام جوانان به جهانی روسیه ترجیح داد با تیم بزرگسالان راهی المپیک شود هر چند پس از ناکامی آزادکاران انتقادات فراوانی به حضور وی در توکیو وارد آمد.
به این ترتیب برگزار نشدن مسابقات جهانی در سال ۲۰۲۰، شرایطی فراهم ساخت تا آزادکاران جوان ایران طی تمرینات مستمر با بزرگسالان اعزامی به المپیک، تجربیات فراوانی به دست آورده و بیش از پیش آبدیده شوند. خصوصا غلامرضا محمدی علاقه مند بود در صورت امکان برخی از همین جوانان را که پیشرفت خوبی کرده بودند در ترکیب تیم بزرگسالان جای دهد اما با مخالفت هایی مواجه و امکان عملی کردن تصمیم خود را پیدا نکرد.
دلیل بعدی موفقیت جوانان در میدان جهانی، تلاش مربیان سازنده آنان در شهرهای مختلف خصوصا خطه مازندران است. کشتی گیرانی چون عموزاده خلیلی، الهی، نخودی، فیروز پور و اکبر پور پرورش یافته مهد کشتی کشور و مربیان زحمتکشی هستند که در شهرهای مختلف مارندران با تمام وجود برای موفقیت و آینده درخشان شاگردان خود تلاش می کنند. علی قلی زادگان در منطقه محروم پاکدشت تهران پرورش یافته،حاجیلوییان در همدان و علیرضا عبداللهی در هرمزگان کشف و سپس در منطقه پایین شهر تهران توسط، صادق گودرزی و تقی اکبر نژاد مراحل ترقی را طی کرد. همین مربیان سازنده هستند که برخی از آنان به کم دانشی متهم و بر لزوم به روز شدن شان تاکید می شود اما در عمل، جور تیم ملی را مربیان شهرستانی می کشند در حالیکه جوایز قهرمانان و تبلیغات رو به دوربین نصیب کسانی می شود که سهم چندانی در ساخته و پرداخته کردن ملی پوشان ندارند.
در هر حال موفقیت جوانان دلاور کشتی مایه مباهات و افتخار است اما باید در ادامه ببینیم مسیر هدایت این جوانان به رده سنی امیدها و بزرگسالان چگونه انجام خواهد گرفت؟ کشف و پرورش آنان توسط مربیان شهرستان به درستی رخ داده و اکنون نوبت مسئولین فدراسیون است تا این ورزشکاران حاضر و آماده را حفظ و به رده سنی بزرگسالان هدایت کنند. هر چند همین شهرستان و استان هم منحصر به مناطق خاص از جمله مازندران در کشتی آزاد و خوزستان در کشتی فرنگی شده و دیگران اغلب نقش تماشاگر را ایفا می کنند..رییس فدراسیون کشتی بارها در مورد دانش مربیان شهرستانی اظهار تردید کرده اما تجربه ثابت کرده کلید موفقیت در دستان همین مربیان شهرستانی است هرچند هیچگاه بهای لازم به آنها داده نمی شود. سهم اندک سازندگان شهرستانی گواه روشنی است بر این مدعا.انتخاب اخیر فدراسیون این حقیقت را بیش از پیش روشن کرد که مسئولین ذیربط هنوز بر میزان تاثیرگذاری مربیان شهرستان اعتقاد ندارند با این وصف باید منتظر ماند و دید، آینده تیم ملی بزرگسالان چگونه رقم خواهد خورد.