۲ روز پیش بود که تیم ملی هاکی روی یخ بانوان ایران در رقابتهایی تحت عنوان مسابقات قهرمانی آسیا - اقیانوسیه توانست با کسب ۵ برد پُرگل مقابل تیمهای هند، کویت، قرقیزستان، امارات و سنگاپور و در نهایت قبول شکست ۳ بر یک مقابل تایلندِ میزبان، در نخستین حضور رسمی خود در یک رقابت رسمی و بینالمللی در جایگاه دوم ایستاد و به مدال ارزشمند نقره دست یافت.
تیم ملی هاکی روی یخ بانوان ایران در حالی موفق به کسب این نتایج درخشان مقابل رقبای آسیایی خود شد که اکثر حریفان ایران سالها سابقه عضویت در فدراسیون جهانی هاکی روی یخ را دارند، اما در مقابل تنها ۵ ماه از برگزاری نخستین دیدار رسمی تیم ملی بانوان هاکی روی یخ ایران میگذرد.
قطعا کسب این نتایج از رشته کم مخاطبی (البته در داخل ایران) مانند هاکی روی یخ، آن هم از سوی بانوان شایسته کشورمان جای بسی تقدیر دارد و قطعاً باید مسئولان وزرات ورزش و کمیته ملی المپیک اقداماتی جدی برای حمایت از این رشته المپیکی انجام دهند، اما متاسفانه در فضای رسانهای و انتشار اخبار مربوط به نایب قهرمانی تیم ملی هاکی روی یخ بانوان، اغراق و مبالغهای بیش از حد درخصوص سطح رقابتها و نتایج کسب شده صورت گرفت که جای بحث زیادی دارد.
هرچند رقابتهایی که تیم ملی هاکی روی یخ بانوان ایران در آن شرکت کرد با نام《مسابقات آسیا - اقیانوسیه》برگزار شد، اما غیبت کشورهایی مانند ژاپن، کرهجنوبی، چین، تایوان، هنگکنگ و ... جای سوال داشت و با یک جستوجوی ساده میتوان متوجه شد که این مسابقات به میزبانی تایلند در سطوح پایینتر برگزار شده و مدال کسب شده از نظر امتیازی ارزشی برای رسیدن به رنکینگ بالاتر ندارد.
سایت فدراسیون جهانی هاکی روی یخ هم در معرفی مسابقات قهرمانی آسیا - اقیانوسیه گزارش داده که این رقابتها قبلا با عنوان چلنجکاپ آسیا برگزار میشد و هدف از برگزاری این تورنمنت دادن شانس بازی به تیمهای ملی است که جایی در برنامهها و مسابقات قهرمانی جهان ندارند و باتوجه به قرار گرفتن در سطوح پایینتر برای پیشرفت نیاز به انجام دیدارهای رسمی دارند. فدراسیون جهانی هاکی روی یخ هدفش از برگزاری مسابقات آسیا - اقیانوسیه را کمک به پیشرفت این رشته در آسیا دانسته است. البته نتایج مسابقات هاکی روی یخ آسیا - اقیانوسیه در سیدبندی تیمهای حاضر در بازیهای زمستانی آسیا تأثیر دارد، اما با توجه فاصله چند ساله تا آغاز بازیهای آسیایی زمستانی، نایب قهرمانی تیم بانوان در رقابتهای آسیا - اقیانوسیه تاثیری در سیدبندیها ندارد.
با فرض اینکه تیم ملی هاکی روی یخ بانوان ایران نایب قهرمان آسیا شده، این سوال پیش میآید که پس چرا در این مسابقات خبری از کشورهای صاحب نام آسیایی در رشته هاکی روی یخ نیست. در واقع مسئولان تیم ملی هاکی روی یخ، در حالی مدعی نایب قهرمانی در آسیا هستند که در رقابتهای اخیر تنها چند کشور آسیایی حضور داشتند و خبری از تیمهای قدرتمندی مانند ژاپن، چین، کرهجنوبی، قزاقستان و ... که همواره در ورزشهای زمستانی در جهان سرآمد هستند، نبود. اکنون این سوال مطرح است که با توجه رنک بالای تیمهای آسیایی چرا هیچکدام از قدرتهای قاره کهن در مسابقات آسیا - اقیانوسیه حضور نداشتند؟
مسلماً همین که بانوان هاکی روی یخ ایران توانستند در اولین تورنمنت رسمی خود با کمترین امکانات و تجربه ممکن، سربلند بیرون بیایند، شایسته تقدیر است، اما این مدال نقره در شرایطی شایسته عنوان نایب قهرمان آسیاست که تمام تیمهای قدرتمند آسیا حضور داشته باشند، نه اینکه پس از پیروزی مقابل دو تیم عربی امارات و کویت که کاملا با برف و یخ غریبه هستند، از نایب قهرمانی در آسیا صحبت کنند.
در حالی از رقابتهای آسیا - اقیانوسیه و نایب قهرمانی در این تورنمنت صحبت میشود که گویا بانوان ایران پس از غلبه بر تیمهایی مانند ژاپن (هفتم جهان)، چین (شانزدهم جهان)، کرهجنوبی (۱۹ جهان)، قزاقستان (۲۱ جهان)، تایوان (۲۶ جهان)، هنگکنگ (۳۰ جهان)، کره شمالی (۳۱ جهان)، استرالیا (۳۳ جهان) و نیوزیلند (۴۵) توانستهاند به مدال نقره برسند، اما عدم توضیح کافی در خصوص سطح پایین مسابقات قهرمانی آسیا - اقیانوسیه باعث شده تا برخی افراد به خاطر منافع شخصی از این نایب قهرمانی به سود خودشان استفاده کنند.
اگر تیم ایران نایب قهرمان آسیا شده پس چرا هیچ کدام از تیمهای ژاپن، کرهجنوبی، چین و قزاقستان که پای ثابت مسابقات قهرمانی جهان هستند، در این تورنمنت حضور نداشتند. جالب آنجاست که بانوان هاکی روی یخ ایران با وجود کسب این عنوان هنوز وارد رنکینگ فدراسیون جهانی نشدهاند و تیم ملی مردان هم در رده پنجاه و ششم و آخر ردهبندی جهانی هستند.
همانطور که در ابتدا عنوان شد این موفقیت باتوجه به شرایط موجود و امکانات اندک بدون شک شایسته تقدیر است تا بانوان هاکی روی یخ ایران گامهای بعدی را محکمتر از قبل بردارند، اما اطلاعرسانی هدفمند و بازگو نکردن کامل واقعیات و بزرگنمایی و اغراق بیش از حد در نتایج کسب شده باعث سردرگمی و بیاعتمادی مخاطبان میشود. پس چه بهتر بود با بیان واقعیات و ارائه اطلاعات دقیق از سطح مسابقات، گامی مثبت در جهت اطلاعرسانی برداشته میشد.
منبع: خبرگزاری میزان// به قلم حامد حسین زاده
انتهای پیام/