در جستجوی اعتبار ازدست‌رفته فوتسال

شناسه خبر : 51099
يكشنبه 28 اردیبهشت 1404 ساعت 11:49
سایر | فرهنگ و ورزش
در جستجوی اعتبار ازدست‌رفته فوتسال

در ادبیات «مزد ترسیدن» مفهومی استعاری و چندلایه است که می‌تواند در قالب‌های گوناگونی ظهور و بروز پیدا کند و همواره مورد نکوهش قرار گیرد. فوتسال بانوان در رقابت‌های قهرمانی آسیا دقیقاً همچون فوتسال مردان در جام جهانی مزد ترس خود را دریافت کرد.

در مسابقات جام جهانی فوتسال مشاهده شد که تیم مردان ایران برای قرار گرفتن در سمت آسان جدول در مقابل فرانسه یک‌نیمه بازی نکرد و هر دو تیم توپ‌ها را به شکلی ناپسند خراب می‌کردند تا دیگری حمله کند و پیروز شود و تیم بازنده راهی سمت آسان جدول شود درنهایت نیز تیم ایران وقتی دید راهی دیگر ندارد، در نیمه دوم حمله کرد و به همان سمتی از جدول رفت که از ابتدا قرار بود و درنهایت نیز با شکست مقابل مراکش وداعی زودهنگام پیدا کرد.

تیم فوتسال بانوان نیز در مسابقات قهرمانی آسیا همین رویه را در پیش گرفت و در مقابل ویتنام به همان شیوه فوتسال آقایان بازی کرد تا در سمت تیم ژاپن قرار نگیرد اما درنهایت ژاپن نتیجه را به حریف واگذار کرد و به سمت تیم ایران آمد و در نیمه‌نهایی تیم بانوان کشورمان را 3 بر 2 شکست داد و تیم فوتسال دختران نیز به رده‌بندی رفته و چین را برد و سهمیه جام جهانی گرفت. اما آن بازی آخر مرحله گروهی موجب شد تا تیم بانوان نیز مورد انتقادات برای بازی در مقابل ویتنام قرار بگیرد. تیمی که جایزه خانم گلی را دریافت کرد، سهمیه جام جهانی هم گرفت و دختران شایسته ای در اختیار دارد اما... .

دو تیم از یک‌رشته و در یک فدراسیون سرنوشتشان یکی بود. هر دو مزد ترس‌هایشان را دریافت کردند و آبروی فوتسال ایران را به خطر انداختند. در جامعه این رشته نه کسی از فرانسه انتظاری داشت و نه از ویتنام، اما فوتسال ایران همواره صاحب سبک بوده و با برتری در مقابل حریفان به مراحل بالاتر دست پیدا می‌کرد.

طبیعتاً از فدراسیون فوتبال انتظاری برای برخورد وجود نداشت اما در دور جدید و حضور فریده شجاعی همسر مرحوم منصورخان پورحیدری که یک از اسوه‌های اخلاقی جامعه ورزش است، انتظار می‌رفت نه برای تخریب بلکه برای جلوگیری از تکرار این موضوع و زیر سؤال نرفتن تیم ایران در آینده موضعی را اتخاذ کند.

جان اشتاین بک در جمله‌ای می‌گوید که: قدرت فاسد نمی‌کند، بلکه این از دست دادن قدرت است که فاسد می‌کند. تیم‌های ملی فوتسال کشورمان در هر دو بخش بانوان ترس از دست دادن داشتند. ترس از نکوهش و شکست منجر شد تا به چنین اقدامی دست بزنند و در پایان نیز نتیجه نگرفتند.

روح المپیک و بسیاری از منشورهای اخلاقی در ورزش تأکید دارند که رقابت باید درنهایت راستی، شجاعت و صداقت باشد و باختن و مساوی کردن برای فرار از حریف قدرتمند نقض این ارزش‌هاست.

از فدراسیون فوتبال که جامعه ورزش انتظاری ندارد اما اگر وزارت ورزش جوانان و معاونت زنان و فرهنگی می خواهند که ورزشکارانی اخلاق مدار چون تختی را پرورش بدهند راهش تشویق و حمایت با پیام و ... نیست بلکه در چنین چالش هایی باید خودشان را نشان بدهند.

به قلم هستی جعفری